Aquest és un blog nascut, inicialment, amb la voluntat de compartir amb vosaltres les meves notes de viatge, en tornar de Turquia, l’agost de 2009. Però de seguida, en arribar a Istanbul, el meu interès per aquest país, ha derivat en fascinació i m’he sentit empesa a conèixer-ne més coses, encara que sigui de Barcelona estant.

És per això que, les meves notes de viatge, han esdevingut un quadern de notes, que no ofereix una visió objectiva ni global de Turquia, sinó una impressió personal i subjectiva, fruit de la fascinació que ha despertat en mi aquest país meravellós. M’agradarà compartir aquestes impressions amb tots vosaltres i que m’ajudeu a enriquir-lo amb les vostres crítiques, comentaris i suggeriments.

dimecres, 28 d’abril del 2010

SABORS DE TURQUIA 1

MENJAR A TURQUIA
La influència de Turquia ha estat notable al llarg de la història en molts àmbits. I en el cas de la gastronomia, es manifesta de manera molt particular. Molt especialment durant l’època d’esplendor de l’Imperi Otomà (1453-1650), Turquia i la seva cuina han abraçat tota la Mediterrània, l’Europa oriental, han influït en la gastronomia egípcia i dels països àrabs i han arribat fins a llocs tan allunyats com l'Índia, en una demostració més del seu paper de pont de cultures entre l’Occident i l’Orient, a través de la Ruta de la Seda i de la Ruta de les Espècies.


De les estepes de l’interior d’Àsia, la cuina turca n’ha importat els productes làctics i la carn. Dels pobles de l’Orient, n’ha aprofitat la gran varietat d’aromes de les espècies. Del món clàssic se n’ha quedat l’extraordinària riquesa vegetal de la Mediterrània. El resultat ha estat una cuina sincera,


feta amb productes frescos d’una gran qualitat, on les espècies s’utilitzen per a potenciar el sabor natural propi de cada ingredient, mai per a disfressar-lo o ocultar-lo. Fruit d’aquest mestratge en l’ús de les espècies, la gastronomia turca esdevé extraordinàriament suggerent, rica en aromes i en matisos, dolça com la mel o enèrgica com el pul biber o pebre d’Alep, fresca com el julivert o sensual com la canyella.
Si parlem de gastronomia, Turquia és una autèntica festa per als sentits. Per a mi, la cuina turca és una explosió de colors i de sabors, però, sobretot, em criden l’atenció les seves olors: la flaire de la carn a la brasa dels kebap, l’olor del gözleme acabat de fer, el perfum del julivert fresc trinxat sobre el lahmacun sortint del forn o l’aroma intensa de l’albergínia (patlıcan) escalivada.
Així doncs, quan viatgeu a aquest país meravellós, no heu de patir. De ben segur que hi menjareu de gust. Tot i contenir la influència de terres llunyanes, els sabors de la cuina turca us resultaran, en esència, familiars.
De totes maneres, els hàbits i els costums alimentaris turcs són una mica diferents dels nostres. L’esmorzar, per exemple, sol ser ric i variat. Normalment inclou pa, tomàquets (domates), cogombre (salatalik), formatge (peynir), olives negres (zeytin), iogurt (yogurt) i tè (çay). I els dies de festa, encara sol ser més abundant i s’acompanya d’embotits com el sucuk i la pastirma, d’ous (yumurta), de börek, de mantega (tereyag) i melmelada (recel), etc.


En canvi, a l’hora de dinar, és a dir, entre les 12:00h i les 13:00h els dies de cada dia, sobretot a les ciutats, la gent sol menjar poc i depressa, de vegades al carrer mateix o en alguna de les moltes varietats de restaurant que existeixen.
I és a l’hora de sopar, que els turcs es reuneixen al voltant d’una taula, amb la família o amb amics. Per això, el sopar esdevé l’àpat més ric i abundant del dia, en el qual s’assaboreixen els millors plats de la gastronomia turca. El sopar sol començar amb uns meze, una espècie d’aperitius o entremesos, i inclou normalment una sopa (çorba) o un plat de pasta o arròs (pilav), un plat principal a base de carn o peix, i unes postres. Per a beure, el més tradicional és l’ayran, una beguda refrescant, lleugerament salada, feta a base de iogurt desgreixat i aigua que els turcs solen prendre per a acompanyar el menjar.
Si voleu menjar barat, podeu fer-ho a les paradetes del carrer on podreu comprar des d’una panotxa de blat de moro a la brasa, fins a un entrepà de peix a la brasa, passant pel deliciós simit o pa de sèsam.


Si voleu alguna cosa més, teniu un gran ventall de locals especialitzats de tots els nivells de preu. Per exemple, que voleu saborejar una sopa (çorba), només us caldrà trobar una çorbacı, tipus de restaurant on només serveixen sopes. Si el què us ve de gust és tastar un kebap, us serà fàcil fer-ho en un kebabcı o en un dönercı, locals especialitzats en kebaps i tota mena de broquetes de carn, que trobareu per tot arreu. Podeu optar també per les köfte o mandonguilles turques, que podreu saborejar als köftecı, restaurants especialitzats. Una altra opció són els anomenats mantıcı, on hi podreu trobar tot tipus de plats de pasta. També hi ha per tot el país pidecı, o pizzeries turques on preparen el pa pide i els riquíssims lahmacun.


També podeu optar per un hasir restoran o un selfservis, on trobareu plats preparats, que podreu menjar-vos allà mateix o emportar-vos-els. Tant l’un com l’altre tipus tenen preus molt assequibles i són l’opció ideal per a no perdre massa temps. Solen estar oberts només a migdia i solen tancar els festius.


Ara bé, els llocs ideals per a saborejar la gran varietat de plats que ofereix la cuina turca són les lokanta, que són els restaurants de cuina tradicional on sol menjar la gent del país. És curiós el costum que tenen els restaurants turcs d’exposar el menjar, la cual cosa facilita molt les coses als estrangers a l’hora de triar el menú.
I per a gaudir d’un sopar tranquil amb amics, les millors opcions són els meyhane, on podrem degustar els millors plats de la cuina turca i, fins i tot, escoltar música en viu, o els ocakbasi, dedicats principalment a les carns a la brasa i on serveixen alcohol.
Que aprofiti!  Afiyet Olsun!

1 comentari:

  1. Hola Lourdes! soc la Cris ( amiga Nuria ) et felicito pel Blog , molt interesant !
    Salutacions!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

EM SEGUEIXEN DES DEL FACEBOOK

SUBSCRIU-TE A LES ACTUALITZACIONS DEL BLOG

PER A SABER COM SONA TURQUIA


MusicPlaylist

VISUALITZA AQUEST BLOC EN CASTELLÀ

MAPA INTERACTIU DEL MEU VIATGE A TURQUIA

MAPA INTERACTIU DEL MEU VIATGE A TURQUIA
Inclou adreces d'interès i informacions d'horaris, preus, itineraris, etc.

PLÀNOL DEL METRO D'ISTANBUL

CONVERTIDOR DE MONEDA

QUINA HORA ÉS A TURQUIA?

TECLAT VIRTUAL EN TURC

EL TEMPS A ISTANBUL

ETIQUETES

aeroport Atatürk (2) Afrodisias (1) agraïments (1) Akbil (1) Ara Güler (3) arquitectura bizantina (2) arquitectura otomana (1) art bizantí (2) art otomà (1) Arto Tunçboyacıyan (1) Avanos (1) Aytaç Doğan (1) Bağlama (2) baklava (2) Basar de les Espècies (1) Basar Egipci (1) Bennu Gerede (1) Beyoğlu (3) Bilioteca de Cels (1) börek (2) buzuk (1) cacık (1) Cafer İşleyen (1) Capadòcia (4) Caravansarai (1) Cases del vessant de la muntanya (1) ceràmica (2) çerkez tavuğu (1) Chora (1) Cisterna Yerebatan (1) Clarinet (1) Concili de Nicea (1) ÇORBA (1) cuina turca (8) darbuka (1) Derinkuyu (1) Didimeion (1) Didyma (1) dolma (1) Dolmabahçe (1) drets (1) Educació (1) Èfes (1) Egeu (4) Erkan Gürer (1) Església de Santa Irene (1) Església Fosca (2) Eylem Atmaca (1) Ezginin Günlüğü (1) Fatih Akın (1) Fethiye (1) fıstığı (2) Fotografia (2) Galatasaray (1) gastronomia turca (8) Gezginti (1) Gökhan Tümkaya (1) Goran Bregović (1) Göreme (4) gözleme (1) Gran Basar (1) havuç (1) Hipòdam (1) humus (1) Hüsnü Arkan (1) Hüsnü Şenlendirici (2) internet (1) Islam (1) Ismail Tunçbilek (1) Istanbul (12) Istiklal Cadessi (2) Izmir (4) Iznik (2) kanun (2) Karaköy (2) Kariye (1) Kaymaklı (1) kebap (1) Kenan Erim (1) kırmızı biber (2) köfte (1) Kuşadası (4) lahmacun (1) lokanta (1) manifest (1) Mesquita Blava (2) Mesquita de Rüstem Paşa (2) Mesquita de Rüstem Pasha (1) Mesquita de Selimiye (2) Mesquita de Suleymaniye (2) Mesquita Nova (2) meyhane (2) meze (5) Milet (1) museu a l'aire lliure de Göreme (2) Música Turca (4) Nadir Göktürk (1) nay (1) Nazar Boncuğu (1) Nicea (1) Nihat Odabaşı (1) ocakbasi (1) Okan Bayülgen (1) Onno Tunç (1) Ortaköy (1) oud (1) Pammakaristos (1) Pamukkale (1) patlıcan (2) Patrimoni de la Humanitat (UNESCO) (5) Pera (1) peynirli (1) pide (2) Pont de Gàlata (1) premis (1) rajoles (2) raki (1) rakı (1) restaurant (1) şakşuka (1) salatası (1) Samos (2) Santa Sofia (1) saz (1) Selçuk (1) Serdar Bilgili (1) Sezen Aksu (2) sigara böreği (2) Söke (1) Sultanahmet (1) Tahsin Aydoğmuş (1) Taksim Trio (1) Tales (1) Tamer Yılmaz (1) tanbur (1) Topkapi (1) Torre Gàlata (1) Tünel (1) Turquia (1) Uçhisar (1) Ull de Nazar (1) Ürgüp (1) viatjar a Turquia (15) visat (1) Yaşasin Okulumuz (1) Yavuz Bingöl (1) yoğurt (3) yufka (4) zeytinyağlı (1)

CERCA EN AQUEST BLOC

GAUDIU DEL MEU BLOG RESPECTANT-LO

M'HAN ENLLAÇAT A...

BLOCS AMICS

PER A TROBAR-ME A FACEBOOK...

PERSONES QUE LLEGEIXEN AQUEST BLOC

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...