Aquest és un blog nascut, inicialment, amb la voluntat de compartir amb vosaltres les meves notes de viatge, en tornar de Turquia, l’agost de 2009. Però de seguida, en arribar a Istanbul, el meu interès per aquest país, ha derivat en fascinació i m’he sentit empesa a conèixer-ne més coses, encara que sigui de Barcelona estant.

És per això que, les meves notes de viatge, han esdevingut un quadern de notes, que no ofereix una visió objectiva ni global de Turquia, sinó una impressió personal i subjectiva, fruit de la fascinació que ha despertat en mi aquest país meravellós. M’agradarà compartir aquestes impressions amb tots vosaltres i que m’ajudeu a enriquir-lo amb les vostres crítiques, comentaris i suggeriments.

dilluns, 7 de juny del 2010

SABORS DE TURQUIA 4

BAKLAVA, UNES POSTRES IMPERIALS 
Parlar de baklava, és parlar, potser, de les postres més famoses del món àrab en general i de Turquia en particular.
Es tracta d’uns pastissets elaborats amb yufka o pasta filo, farcits de nous, ametlles o pistatxos i coberts d’almívar.


El nom dels baklava prové de la paraula baklavi que significa nous en àrab (بقلاوة, baqlāwah).
Per a conèixer-ne l’origen, tot i que és una mica incert, sembla que hem de situar-nos a Assíria i remuntar-nos al segle VIII abans de Crist. Allà hi trobem un tipus de postres amb nous picades i mel, similar als baklava actuals, però confeccionat amb diverses capes molt primes de pasta de pa.
Provablement, els mercaders i comerciants grecs que viatjaven fins a Mesopotàmia, van ser els que van portar-ne la recepta a Atenes. I són, precisament, els grecs, els qui van contribuir al seu perfeccionament, fent servir la pasta filo (coneguda a Turquia amb el nom de yufka) per a la preparació dels baklava.
A mesura que els baklava traspassaven fronteres, els diferents pobles de la Ruta de les Espècies i de la Ruta de la Seda, hi anaven fent les seves pròpies aportacions. I així va ser com els armenis hi van incorporar la canyella i el clau d’olor, els àrabs el perfum de l’aigua de roses i el cardamom i els turcs el farcit de festucs.


Però el baklava que coneixem avui dia, es va desenvolupar a les cuines imperials del palau de Topkapi, en època otomana. Les nous, les ametlles, els pistatxos i la mel, convertien aquests pastissets en unes postres de luxe, destinades només a les grans ocasions i que no estaven a l’abast de tothom. De fet, el baklava va ser considerat un aliment gairebé exclusiu dels sultans, els visirs, els paixàs i altres famílies riques, fins a mitjans del segle XIX. Però el baklava no només va ser un símbol de l’abundància i el bon gust, sinó que va ser utilitzat a les grans festes populars. En mig del dejuni del Ramadà, el sultà obsequiava els seus soldats amb grans plàteres de baklava i ells, agraïts, l’aclamaven pels carrers d’Istanbul.


Però hi havia una altra raó per la qual els baklava eren les pastes preferides dels sultans i el seu harem. La creença generalitzada en les propietats afrodisíaques d’alguns dels seus ingredients: dels pistatxos i la mel consumits amb regularitat, axí com de la canyella, afrodisíaca per a les dones, del cardamom per als homes i del clau d’olor, que resulta afrodisíac per a ambdós sexes. Potser és per això que els baklava són, tradicionalment, els dolços que prepara la família de la núvia per a ser consumits pels nuvis en l’àpat de la seva nit de noces, gerdek gecesi.
Però, al marge de quin en sigui l’origen i quines les seves propietats, el cert és amb els baklava et sents transportat a Turquia, gairebé sense adonar-t’en, mentre gaudeixes del seu sabor inigualable.
Antigament, aquestes postres es reservaven per a les grans celebracions, però avui dia, el seu consum s’ha generalitzat i podem trobar-ne a qualsevol època de l’any. De fet, el baklava s’elabora a moltes cases, però també en podem trobar a les pastisseries de qualsevol poble o ciutat de Turquia.
Ara bé, el millor lloc de Turquia per a menjar baklava és, sense cap mena de dubte, la ciutat de Gaziantep, capital de la regió del mateix nom. Situada a la part central del sud d’Anatòlia i fent frontera amb Síria, la província de Gaziantep és una de les principals regions productores de festucs del món. Per aquest motiu, a tota aquesta zona, i concretament a la ciutat de Gaziantep, hi podem trobar l’especialitat anomenada Antep baklavası, que substitueix les nous o les ametlles, pels excel·lents Antep fıstığı, pistatxos produïts a la regió.

1 comentari:

  1. Merhaba camarada ! ne var?

    Imperials i difícils de fer (encara que no ho sembli) els punyeters ¿oi?... ara que ja has passat pel tràngol de la filó tot és més comprensible i més coherent... ens agrada més, en podem fer i sentir-los la dolçor, el picant del sucre i l'aroma de la llunyania enyorada...

    Així, felicitats per l'intent (no tenen, en absolut, mala pinta!) i, sobretot, per la generositat del convit !!

    Una forta abraçada !
    çok teşekkürler arkadaşım !

    Hoşçakal.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

EM SEGUEIXEN DES DEL FACEBOOK

SUBSCRIU-TE A LES ACTUALITZACIONS DEL BLOG

PER A SABER COM SONA TURQUIA


MusicPlaylist

VISUALITZA AQUEST BLOC EN CASTELLÀ

MAPA INTERACTIU DEL MEU VIATGE A TURQUIA

MAPA INTERACTIU DEL MEU VIATGE A TURQUIA
Inclou adreces d'interès i informacions d'horaris, preus, itineraris, etc.

PLÀNOL DEL METRO D'ISTANBUL

CONVERTIDOR DE MONEDA

QUINA HORA ÉS A TURQUIA?

TECLAT VIRTUAL EN TURC

EL TEMPS A ISTANBUL

ETIQUETES

aeroport Atatürk (2) Afrodisias (1) agraïments (1) Akbil (1) Ara Güler (3) arquitectura bizantina (2) arquitectura otomana (1) art bizantí (2) art otomà (1) Arto Tunçboyacıyan (1) Avanos (1) Aytaç Doğan (1) Bağlama (2) baklava (2) Basar de les Espècies (1) Basar Egipci (1) Bennu Gerede (1) Beyoğlu (3) Bilioteca de Cels (1) börek (2) buzuk (1) cacık (1) Cafer İşleyen (1) Capadòcia (4) Caravansarai (1) Cases del vessant de la muntanya (1) ceràmica (2) çerkez tavuğu (1) Chora (1) Cisterna Yerebatan (1) Clarinet (1) Concili de Nicea (1) ÇORBA (1) cuina turca (8) darbuka (1) Derinkuyu (1) Didimeion (1) Didyma (1) dolma (1) Dolmabahçe (1) drets (1) Educació (1) Èfes (1) Egeu (4) Erkan Gürer (1) Església de Santa Irene (1) Església Fosca (2) Eylem Atmaca (1) Ezginin Günlüğü (1) Fatih Akın (1) Fethiye (1) fıstığı (2) Fotografia (2) Galatasaray (1) gastronomia turca (8) Gezginti (1) Gökhan Tümkaya (1) Goran Bregović (1) Göreme (4) gözleme (1) Gran Basar (1) havuç (1) Hipòdam (1) humus (1) Hüsnü Arkan (1) Hüsnü Şenlendirici (2) internet (1) Islam (1) Ismail Tunçbilek (1) Istanbul (12) Istiklal Cadessi (2) Izmir (4) Iznik (2) kanun (2) Karaköy (2) Kariye (1) Kaymaklı (1) kebap (1) Kenan Erim (1) kırmızı biber (2) köfte (1) Kuşadası (4) lahmacun (1) lokanta (1) manifest (1) Mesquita Blava (2) Mesquita de Rüstem Paşa (2) Mesquita de Rüstem Pasha (1) Mesquita de Selimiye (2) Mesquita de Suleymaniye (2) Mesquita Nova (2) meyhane (2) meze (5) Milet (1) museu a l'aire lliure de Göreme (2) Música Turca (4) Nadir Göktürk (1) nay (1) Nazar Boncuğu (1) Nicea (1) Nihat Odabaşı (1) ocakbasi (1) Okan Bayülgen (1) Onno Tunç (1) Ortaköy (1) oud (1) Pammakaristos (1) Pamukkale (1) patlıcan (2) Patrimoni de la Humanitat (UNESCO) (5) Pera (1) peynirli (1) pide (2) Pont de Gàlata (1) premis (1) rajoles (2) raki (1) rakı (1) restaurant (1) şakşuka (1) salatası (1) Samos (2) Santa Sofia (1) saz (1) Selçuk (1) Serdar Bilgili (1) Sezen Aksu (2) sigara böreği (2) Söke (1) Sultanahmet (1) Tahsin Aydoğmuş (1) Taksim Trio (1) Tales (1) Tamer Yılmaz (1) tanbur (1) Topkapi (1) Torre Gàlata (1) Tünel (1) Turquia (1) Uçhisar (1) Ull de Nazar (1) Ürgüp (1) viatjar a Turquia (15) visat (1) Yaşasin Okulumuz (1) Yavuz Bingöl (1) yoğurt (3) yufka (4) zeytinyağlı (1)

CERCA EN AQUEST BLOC

GAUDIU DEL MEU BLOG RESPECTANT-LO

M'HAN ENLLAÇAT A...

BLOCS AMICS

PER A TROBAR-ME A FACEBOOK...

PERSONES QUE LLEGEIXEN AQUEST BLOC

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...