Aquest és un blog nascut, inicialment, amb la voluntat de compartir amb vosaltres les meves notes de viatge, en tornar de Turquia, l’agost de 2009. Però de seguida, en arribar a Istanbul, el meu interès per aquest país, ha derivat en fascinació i m’he sentit empesa a conèixer-ne més coses, encara que sigui de Barcelona estant.

És per això que, les meves notes de viatge, han esdevingut un quadern de notes, que no ofereix una visió objectiva ni global de Turquia, sinó una impressió personal i subjectiva, fruit de la fascinació que ha despertat en mi aquest país meravellós. M’agradarà compartir aquestes impressions amb tots vosaltres i que m’ajudeu a enriquir-lo amb les vostres crítiques, comentaris i suggeriments.

diumenge, 4 de juliol del 2010

SABORS DE TURQUIA 5

RECEPTA DE BAKLAVA
Tal i com us comentava en el post anterior, els baklava són unes de les postres més conegudes i més ben valorades de Turquia. I des que vaig tornar del viatge, que tenia ganes de menjar-ne un altre cop.
Després de consultar un munt de receptes de baklava a internet, em vaig decidir a fer-ne, utilitzant la recepta que us presento tot seguit. Val a dir que la vaig adaptar una mica al meu gust i als ingredients que tenia.


INGREDIENTS
300 g de yufka o pasta filo
250 g de pistatxos pelats
250 g de mantega
200 g de sucre roig
canyella en pols

PER A L’ALMÍVAR
150 ml d’aigua mineral
100 g de mel de taronger
50 g de sucre de llustre
1 llimona
1 canonet o escorça de canyella
2 cullerades soperes de licor de taronja

Com que no he provat mai de fer la pasta filo a casa, m’he estimat més no arriscar-me i l’he comprada feta. De fet, és un producte fàcil de trobar a qualsevol supermercat una mica gran.
La primera cosa que ens cal fer és preparar l’almívar, doncs ens interessa que sigui fred quan l’haguem de fer servir.


Per a fer-lo, posem l’aigua en un cassó i, mentre es va escalfant, hi afegim la mel, el sucre de llustre, el suc d’una llimona i un canonet o escorça de canyella.


Les receptes de baklava que he consultat, posen un parell de cullerades d’aiguanaf a l’almíbar. A la recepta que us proposo avui, m’he permès la llicència de substituir-la per dues cullerades soperes de licor de taronja. Potser no és gaire ortodox, però hi és molt bò.


Ho fem bullir tot, durant uns 10 minuts, sense deixar de remenar. Quan hagi agafat la consistència d’un almívar una mica espès, el traiem del foc i el deixem refredar.
Arribats a aquest punt i abans de posar-nos a preparar els pastissets, escalfem el forn a una temperatura d’uns 200 ºC (390 ºF). I ara ja podem començar a elaborar els baklava.
Comencem pelant els pistatxos (jo no n’he trobat de pelats), traient-los la closca i procurant que no hi quedin restes de la pela que els cobreix. Un cop pelats, els posem en una màquina picadora. Hi afegim el sucre roig i un pols de canyella, al nostre gust, i els trinxem una mica. Ens cal que la textura sigui granulada i s’hi trobin trocets de festuc.


A continuació, fonem la mantega al microones, posem un paper sulfuritzat al fons d’una safata que pugui anar al forn i, amb l’ajut d’un pinzell, l’untem bé amb la mantega fosa. En aquesta recepta he fet servir mantega amb un punt de sal, per tal de contrastar la dolçor potser un xic excessiva del baklava i aconseguir que el conjunt resulti més gustós.


Tot seguit, agafem la pasta filo i la tallem d’acord amb les mides de la nostra safata. Jo l’he tallada el doble de gran que la plàtera i l’hi he posada doblada (això sí, untant sempre cadascuna de les capes amb mantega), per anar més depressa, doncs la yufka s’asseca molt ràpid i, s’hi ens hi entretenim gaire, no la podrem treballar. Va bé tapar-la amb un drap blanc una mica humit perquè no s’assequi mentre treballem.


Amb molt de compte, doncs es tracta d’una pasta molt fina que es trenca amb molta facilitat, pintem una làmina de yufka amb la mantega i  la col·loquem al fons de la safata. Repetim aquesta mateixa operació fins a obtenir quatre pisos de pasta filo (en aquest cas, dues làmines doblades).


Posem una capa del farcit, que hem preparat amb els pistatxos trinxats, el sucre roig i la canyella, per damunt i ho cobrim amb una altra làmina de pasta filo untada amb mantega. A partir d’aquí, anem alternant les làmines de yufka pintades de mantega, amb les capes de farcit de festucs, fins a acabar amb un darrer full de pasta filo ben untat.


Reservem una part del farcit de pistatxos per a decorar els pastissets al final.
Ara, amb l’ajut d’un ganivet ben esmolat, ho tallem en forma de rombes o de quadradets, d’uns 3 o 4 cm. Penseu que els baklava són unes postres força calòriques, per tant, són més mengívols si són petitets.


Enfornem els baklava i els deixem coure durant uns 20 minuts o fins que la pasta s’hagi enrossit per damunt.


Quan està ben daurat, ho traiem del forn, l’acabem de tallar i hi aboquem almívar per damunt, procurant que penetri per les escletxes que separen un pastisset de l’altre.


Deixem que es refredin una mica i, després d’espolsar-hi al damunt el trinxat de pistatxos que haviem reservat, per a donar-los un toc de color.


I ara, ja només ens resta posar els baklava en una safata per a servir-los.


Podeu menjar-vos-els per postres o entre hora. Només hi ha una condició indispensable per a assaborir els baklava: gaudir-ne sempre amb bona companyia!  Afiyet olsun!!

1 comentari:

  1. Gràcies a la teva recepta vaig quedar com una reina la nit de Cap d'Any!! Vaig sorprendre els convidats amb el seu gust deliciós i no en va quedar ni un!! Unes postres senzillament exquisides!!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

EM SEGUEIXEN DES DEL FACEBOOK

SUBSCRIU-TE A LES ACTUALITZACIONS DEL BLOG

PER A SABER COM SONA TURQUIA


MusicPlaylist

VISUALITZA AQUEST BLOC EN CASTELLÀ

MAPA INTERACTIU DEL MEU VIATGE A TURQUIA

MAPA INTERACTIU DEL MEU VIATGE A TURQUIA
Inclou adreces d'interès i informacions d'horaris, preus, itineraris, etc.

PLÀNOL DEL METRO D'ISTANBUL

CONVERTIDOR DE MONEDA

QUINA HORA ÉS A TURQUIA?

TECLAT VIRTUAL EN TURC

EL TEMPS A ISTANBUL

ETIQUETES

aeroport Atatürk (2) Afrodisias (1) agraïments (1) Akbil (1) Ara Güler (3) arquitectura bizantina (2) arquitectura otomana (1) art bizantí (2) art otomà (1) Arto Tunçboyacıyan (1) Avanos (1) Aytaç Doğan (1) Bağlama (2) baklava (2) Basar de les Espècies (1) Basar Egipci (1) Bennu Gerede (1) Beyoğlu (3) Bilioteca de Cels (1) börek (2) buzuk (1) cacık (1) Cafer İşleyen (1) Capadòcia (4) Caravansarai (1) Cases del vessant de la muntanya (1) ceràmica (2) çerkez tavuğu (1) Chora (1) Cisterna Yerebatan (1) Clarinet (1) Concili de Nicea (1) ÇORBA (1) cuina turca (8) darbuka (1) Derinkuyu (1) Didimeion (1) Didyma (1) dolma (1) Dolmabahçe (1) drets (1) Educació (1) Èfes (1) Egeu (4) Erkan Gürer (1) Església de Santa Irene (1) Església Fosca (2) Eylem Atmaca (1) Ezginin Günlüğü (1) Fatih Akın (1) Fethiye (1) fıstığı (2) Fotografia (2) Galatasaray (1) gastronomia turca (8) Gezginti (1) Gökhan Tümkaya (1) Goran Bregović (1) Göreme (4) gözleme (1) Gran Basar (1) havuç (1) Hipòdam (1) humus (1) Hüsnü Arkan (1) Hüsnü Şenlendirici (2) internet (1) Islam (1) Ismail Tunçbilek (1) Istanbul (12) Istiklal Cadessi (2) Izmir (4) Iznik (2) kanun (2) Karaköy (2) Kariye (1) Kaymaklı (1) kebap (1) Kenan Erim (1) kırmızı biber (2) köfte (1) Kuşadası (4) lahmacun (1) lokanta (1) manifest (1) Mesquita Blava (2) Mesquita de Rüstem Paşa (2) Mesquita de Rüstem Pasha (1) Mesquita de Selimiye (2) Mesquita de Suleymaniye (2) Mesquita Nova (2) meyhane (2) meze (5) Milet (1) museu a l'aire lliure de Göreme (2) Música Turca (4) Nadir Göktürk (1) nay (1) Nazar Boncuğu (1) Nicea (1) Nihat Odabaşı (1) ocakbasi (1) Okan Bayülgen (1) Onno Tunç (1) Ortaköy (1) oud (1) Pammakaristos (1) Pamukkale (1) patlıcan (2) Patrimoni de la Humanitat (UNESCO) (5) Pera (1) peynirli (1) pide (2) Pont de Gàlata (1) premis (1) rajoles (2) raki (1) rakı (1) restaurant (1) şakşuka (1) salatası (1) Samos (2) Santa Sofia (1) saz (1) Selçuk (1) Serdar Bilgili (1) Sezen Aksu (2) sigara böreği (2) Söke (1) Sultanahmet (1) Tahsin Aydoğmuş (1) Taksim Trio (1) Tales (1) Tamer Yılmaz (1) tanbur (1) Topkapi (1) Torre Gàlata (1) Tünel (1) Turquia (1) Uçhisar (1) Ull de Nazar (1) Ürgüp (1) viatjar a Turquia (15) visat (1) Yaşasin Okulumuz (1) Yavuz Bingöl (1) yoğurt (3) yufka (4) zeytinyağlı (1)

CERCA EN AQUEST BLOC

GAUDIU DEL MEU BLOG RESPECTANT-LO

M'HAN ENLLAÇAT A...

BLOCS AMICS

PER A TROBAR-ME A FACEBOOK...

PERSONES QUE LLEGEIXEN AQUEST BLOC

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...