Aquest és un blog nascut, inicialment, amb la voluntat de compartir amb vosaltres les meves notes de viatge, en tornar de Turquia, l’agost de 2009. Però de seguida, en arribar a Istanbul, el meu interès per aquest país, ha derivat en fascinació i m’he sentit empesa a conèixer-ne més coses, encara que sigui de Barcelona estant.

És per això que, les meves notes de viatge, han esdevingut un quadern de notes, que no ofereix una visió objectiva ni global de Turquia, sinó una impressió personal i subjectiva, fruit de la fascinació que ha despertat en mi aquest país meravellós. M’agradarà compartir aquestes impressions amb tots vosaltres i que m’ajudeu a enriquir-lo amb les vostres crítiques, comentaris i suggeriments.

dimarts, 7 de juny de 2011

SABORS DE TURQUIA 8

CACIK   
Aquests darrers dies el cogombre ha estat protagonista involuntari dels titulars de notícies a tots els mitjans de comunicació europeus.
Els cogombres conreats a l’Estat espanyol han estat injustament acusats per la responsable de salut d’Hamburg, Cornelia Prüfer-Storcks, de provocar una infecció massiva d’escherichia-coli, a causa de la qual gairebé dues mil persones han estat hospitalitzades i una vintena més han perdut la vida.
Finalment, la mateixa senadora Prüfer-Storcks, ha hagut de desmentir que l’origen del bacteri escherichia-coli causant de la intoxicació, es trobés als cogombres espanyols.
Com a desgreuge al maltractat cogombre, vull dedicar aquest nou capítol de SABORS DE TURQUIA al cacık (pronuncieu-ho djadjic), un plat a base de cogombre i iogurt, conegut més enllà de les fronteres turques, als territoris del vell imperi otomà,  com a Romania, a Bulgària o a Grècia, on se’l coneix amb el nom de tzatziki. 

INGREDIENTS 
300 g de cogombres
2 iogurts naturals de tipus grec
Menta fresca
1 gra d’all molt petit
Sal
Pebre negre mòlt
Oli d’oliva verge extra


Unes hores abans de preparar el cacık, trasvasseu els iogurts a un colador folrat amb un drap blanc fi, per tal de filtrar tot el sèrum sobrer i obtenir així la textura espessa del iogurt turc. 
Peleu els cogombres i ratlleu-los amb un ratllador gruixut.

A continuació, poseu-los en un colador i premeu-los bé amb l’ajut d’una cullera, perque escorrin bé tota l’aigua.

Poseu un trocet molt petit d’all al morter i piqueu-lo bé. A mi, personalment, m’agrada que l’all només perfumi el plat, però si us agrada molt el gust de l’all, podeu posar-n’hi més quantitat.
En un bol gros, poseu-hi els iogurts i bateu-los bé amb un batedor, fins a obtenir la cremositat desitjada. Seguidament, aboqueu-hi el cogombre ben escorregut i l’all ben picat i barregeu-ho bé.

Afegiu-hi menta fresca trinxada i sal i pebre al vostre gust. Si ho preferiu, podeu substituir la menta fresca per anet.

Un cop preparat el cacık, deixeu-lo reposar una bona estona a la nevera, doncs s’ha de servir molt fred.
Poseu la barreja en una plàtera de servir i decoreu-la amb un pols de menta, una rodanxa de llimona i un raiget d’oli d’oliva verge extra.

El cacık pertany a la llarga llista dels meze turcs, per tant, normalment no es menja sol, sinó que forma part d’un gran assortit d’entrants.
La manera ideal de degustar-lo és amb pa turc sortint del forn, però si no en tenim, podem substituir-lo per pa de pita o per torradetes de sèsam. 

Acompanyeu el cacık amb rakı,  i gaudireu d’un autèntic i refrescant meze turc. 
Afiyet olsun!!!

3 comentaris:

  1. un saborrrrrrr que llega!!! Muy buena entrada! Te invito a conocer mi blog, participa en solidario en la blogoteca. Y si te parece que merece un voto, desde ya muy agradecida!!! Ya faltan dos días nada más para poder votar!! Hasta el 3/2/12.
    Pasa por http://lablogoteca.20minutos.es/todo-preescolar-15750/0/
    saludossssss

    ResponElimina
  2. You made some decent points there. I looked on the internet for the issue and found most individuals will go along with your post.
    Desert Safari Dubai

    ResponElimina
  3. M'agrada el que contes i com ho contes per la qual cosa EL RACÓ VIATGER DE MAARILÓ t'ha atorgat un premi, si l'acceptes i en vols saber més entra en http://racoviatgermarilo.blogspot.com.es/2013/07/premi-versatile-blogger-2013-al-raco.html

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...