CACIK
Aquests darrers dies el cogombre ha estat protagonista involuntari dels titulars de notícies a tots els mitjans de comunicació europeus.
Els cogombres conreats a l’Estat espanyol han estat injustament acusats per la responsable de salut d’Hamburg, Cornelia Prüfer-Storcks, de provocar una infecció massiva d’escherichia-coli, a causa de la qual gairebé dues mil persones han estat hospitalitzades i una vintena més han perdut la vida. Finalment, la mateixa senadora Prüfer-Storcks, ha hagut de desmentir que l’origen del bacteri escherichia-coli causant de la intoxicació, es trobés als cogombres espanyols.
Com a desgreuge al maltractat cogombre, vull dedicar aquest nou capítol de SABORS DE TURQUIA al cacık (pronuncieu-ho djadjic), un plat a base de cogombre i iogurt, conegut més enllà de les fronteres turques, als territoris del vell imperi otomà, com a Romania, a Bulgària o a Grècia, on se’l coneix amb el nom de tzatziki.
2 iogurts naturals de tipus grec
Unes hores abans de preparar el cacık, trasvasseu els iogurts a un colador folrat amb un drap blanc fi, per tal de filtrar tot el sèrum sobrer i obtenir així la textura espessa del iogurt turc.
Peleu els cogombres i ratlleu-los amb un ratllador gruixut.
A continuació, poseu-los en un colador i premeu-los bé amb l’ajut d’una cullera, perque escorrin bé tota l’aigua.
Poseu un trocet molt petit d’all al morter i piqueu-lo bé. A mi, personalment, m’agrada que l’all només perfumi el plat, però si us agrada molt el gust de l’all, podeu posar-n’hi més quantitat. En un bol gros, poseu-hi els iogurts i bateu-los bé amb un batedor, fins a obtenir la cremositat desitjada. Seguidament, aboqueu-hi el cogombre ben escorregut i l’all ben picat i barregeu-ho bé.
Afegiu-hi menta fresca trinxada i sal i pebre al vostre gust. Si ho preferiu, podeu substituir la menta fresca per anet.
Un cop preparat el cacık, deixeu-lo reposar una bona estona a la nevera, doncs s’ha de servir molt fred. Poseu la barreja en una plàtera de servir i decoreu-la amb un pols de menta, una rodanxa de llimona i un raiget d’oli d’oliva verge extra.
El cacık pertany a la llarga llista dels meze turcs, per tant, normalment no es menja sol, sinó que forma part d’un gran assortit d’entrants. La manera ideal de degustar-lo és amb pa turc sortint del forn, però si no en tenim, podem substituir-lo per pa de pita o per torradetes de sèsam.
Acompanyeu el cacık amb rakı, i gaudireu d’un autèntic i refrescant meze turc.
Afiyet olsun!!!
un saborrrrrrr que llega!!! Muy buena entrada! Te invito a conocer mi blog, participa en solidario en la blogoteca. Y si te parece que merece un voto, desde ya muy agradecida!!! Ya faltan dos días nada más para poder votar!! Hasta el 3/2/12.
ResponEliminaPasa por http://lablogoteca.20minutos.es/todo-preescolar-15750/0/
saludossssss
You made some decent points there. I looked on the internet for the issue and found most individuals will go along with your post.
ResponEliminaDesert Safari Dubai
M'agrada el que contes i com ho contes per la qual cosa EL RACÓ VIATGER DE MAARILÓ t'ha atorgat un premi, si l'acceptes i en vols saber més entra en http://racoviatgermarilo.blogspot.com.es/2013/07/premi-versatile-blogger-2013-al-raco.html
ResponElimina