Aquest és un blog nascut, inicialment, amb la voluntat de compartir amb vosaltres les meves notes de viatge, en tornar de Turquia, l’agost de 2009. Però de seguida, en arribar a Istanbul, el meu interès per aquest país, ha derivat en fascinació i m’he sentit empesa a conèixer-ne més coses, encara que sigui de Barcelona estant.

És per això que, les meves notes de viatge, han esdevingut un quadern de notes, que no ofereix una visió objectiva ni global de Turquia, sinó una impressió personal i subjectiva, fruit de la fascinació que ha despertat en mi aquest país meravellós. M’agradarà compartir aquestes impressions amb tots vosaltres i que m’ajudeu a enriquir-lo amb les vostres crítiques, comentaris i suggeriments.

diumenge, 4 d’octubre del 2009

APUNTS D'UN VIATGE A TURQUIA 12

DIUMENGE 16 D'AGOST DE 2009

Avui visitem Èfes (Efes).

EFES
Horari: de 08:30 h a 17:30 h
Entrada: 20 YTL / persona
Àudio-guia: 10 YTL
Aparcament: 5 YTL
Distància: a 20 km de Kusadasi
Temps: 25 min.
Itinerari: Ctra D-515 (20 km)

Uns 80 km al sud d'Esmirna (Izmir), es troba Selçuk i, al seu costat, les ruïnes de l'antiga ciutat d'Èfes.

Fundada pels grecs al segle XI a. C., Èfes arriba a ser una de les ciutats més

importants d'Àsia Menor i el seu port (en aquells dies es trobava al costat del mar), un dels principals de la Mediterrània.

En el segle II a. C. Roma controla Ephesus i al segle I a. C., a l'època d'August, arriba el seu màxim esplendor, esdevé la capital d'Àsia i arriba a tenir 250.000 habitants.

Al segle VI, el port ha desaparegut a causa dels al·luvions del riu Caystros i la ciutat es trasllada al voltant de l'Església de Sant Joan, construïda per Justinià, i prenel nom de Ayasulug.

És atacada pels àrabs en diverses ocasions al llarg dels segles VII, VIII i IX, fins que, al segle XIV, la ciutat passa a mans dels turcs seljúcides i viu una nova època d'esplendor marítim i comercial.

Més tard, a l'època otomana, Ayasulug és pràcticament abandonada. Amb la República actual de Turquia, la ciutat canvia el seu nom pel de Selçuk (derivat de seljúcida).

Actualment, les ruïnes de l'antiga Èfes, constitueixen un dels recintes arqueològics més importants de la Mediterrània oriental.

El primer que ens crida l'atenció en entrar, és l'immens Teatre. És el més gran de la seva època, amb capacitat per més de 30.000 espectadors. Construït entre els segles III i II a. C., sorprèn tant per les seves dimensions, com per la seva acústica fantàstica. És realment impressionant.

Davant del teatre, la Via Arcàdia, una autèntica avinguda comercial de l'època romana, pavimentada amb grans lloses de marbre blanc i flanquejada per columnes i pedestals d'antigues estàtues. Té 11 m d'ample per 530 metres de llarg i era la principal connexió amb el port.


ÈFES. VIA ARCÀDIA

Al seu costat, l'Àgora inferior, un dels espais públics més grans de la ciutat, de 100 metres d'ample per 100 de llarg.

I arribem a una de les joies d'Èfes: la magnífica Biblioteca de Cels, construïda al segle II d. C. Tot i que l'hem vist en mil fotos i malgrat els molts turistes que hi ha, ens impressiona de debò ser-hi al davant. Quina meravella!! No et canses de mirar-la.


ÈFES. BIBLIOTECA DE CELS

Enfilem la pujada de la Via dels Curetes. El sol crema i comença a fer veritable calor (42 º C). Veiem el Temple d'Adrià, també del segle II d. C., a un costat del carrer. De seguida ens trobem davant el conjunt arqueològic de les anomenades Cases del vessant de la muntanya i hi entrem.

CASES DEL VESSANT DE LA MUNTANYA
Entrada: 15YTL/persona


ÈFES. CASES DEL VESSANT DE LA MUNTANYA

Per accedir a les excavacions, s'ha de pagar una entrada addicional, però val la pena. El conjunt està format per diverses cases de comerciants rics, que van ser construïdes en terrasses. Permeten veure com és l'interior d'un habitatge romà, amb el pati de columnes (peristil), els frescos i els mosaics, així com observar les conduccions d'aigua i calefacció i el sistema de latrines. Molt, molt interessant.

Sortim del recinte de les Cases del vessant de la muntanya i la calor es fa insuportable. Ja estem a 45 º C i no corre ni una mica d'aire. Marxem, tot passejant, poc a poc, perquè les forces flaquegen.

En sortir d'Èfes, decidim dirigir-nos a Söke. Ens queden unes compres per fer i ens arribem fins a una zona de botigues "outlet" de les afores. Allà entrem a Kırçiçeği, un restaurant d'especialitats turques amb establiments per tota Turquia, on mengem la mar de bé.






0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

EM SEGUEIXEN DES DEL FACEBOOK

SUBSCRIU-TE A LES ACTUALITZACIONS DEL BLOG

PER A SABER COM SONA TURQUIA


MusicPlaylist

VISUALITZA AQUEST BLOC EN CASTELLÀ

MAPA INTERACTIU DEL MEU VIATGE A TURQUIA

MAPA INTERACTIU DEL MEU VIATGE A TURQUIA
Inclou adreces d'interès i informacions d'horaris, preus, itineraris, etc.

PLÀNOL DEL METRO D'ISTANBUL

CONVERTIDOR DE MONEDA

QUINA HORA ÉS A TURQUIA?

TECLAT VIRTUAL EN TURC

EL TEMPS A ISTANBUL

ETIQUETES

aeroport Atatürk (2) Afrodisias (1) agraïments (1) Akbil (1) Ara Güler (3) arquitectura bizantina (2) arquitectura otomana (1) art bizantí (2) art otomà (1) Arto Tunçboyacıyan (1) Avanos (1) Aytaç Doğan (1) Bağlama (2) baklava (2) Basar de les Espècies (1) Basar Egipci (1) Bennu Gerede (1) Beyoğlu (3) Bilioteca de Cels (1) börek (2) buzuk (1) cacık (1) Cafer İşleyen (1) Capadòcia (4) Caravansarai (1) Cases del vessant de la muntanya (1) ceràmica (2) çerkez tavuğu (1) Chora (1) Cisterna Yerebatan (1) Clarinet (1) Concili de Nicea (1) ÇORBA (1) cuina turca (8) darbuka (1) Derinkuyu (1) Didimeion (1) Didyma (1) dolma (1) Dolmabahçe (1) drets (1) Educació (1) Èfes (1) Egeu (4) Erkan Gürer (1) Església de Santa Irene (1) Església Fosca (2) Eylem Atmaca (1) Ezginin Günlüğü (1) Fatih Akın (1) Fethiye (1) fıstığı (2) Fotografia (2) Galatasaray (1) gastronomia turca (8) Gezginti (1) Gökhan Tümkaya (1) Goran Bregović (1) Göreme (4) gözleme (1) Gran Basar (1) havuç (1) Hipòdam (1) humus (1) Hüsnü Arkan (1) Hüsnü Şenlendirici (2) internet (1) Islam (1) Ismail Tunçbilek (1) Istanbul (12) Istiklal Cadessi (2) Izmir (4) Iznik (2) kanun (2) Karaköy (2) Kariye (1) Kaymaklı (1) kebap (1) Kenan Erim (1) kırmızı biber (2) köfte (1) Kuşadası (4) lahmacun (1) lokanta (1) manifest (1) Mesquita Blava (2) Mesquita de Rüstem Paşa (2) Mesquita de Rüstem Pasha (1) Mesquita de Selimiye (2) Mesquita de Suleymaniye (2) Mesquita Nova (2) meyhane (2) meze (5) Milet (1) museu a l'aire lliure de Göreme (2) Música Turca (4) Nadir Göktürk (1) nay (1) Nazar Boncuğu (1) Nicea (1) Nihat Odabaşı (1) ocakbasi (1) Okan Bayülgen (1) Onno Tunç (1) Ortaköy (1) oud (1) Pammakaristos (1) Pamukkale (1) patlıcan (2) Patrimoni de la Humanitat (UNESCO) (5) Pera (1) peynirli (1) pide (2) Pont de Gàlata (1) premis (1) rajoles (2) raki (1) rakı (1) restaurant (1) şakşuka (1) salatası (1) Samos (2) Santa Sofia (1) saz (1) Selçuk (1) Serdar Bilgili (1) Sezen Aksu (2) sigara böreği (2) Söke (1) Sultanahmet (1) Tahsin Aydoğmuş (1) Taksim Trio (1) Tales (1) Tamer Yılmaz (1) tanbur (1) Topkapi (1) Torre Gàlata (1) Tünel (1) Turquia (1) Uçhisar (1) Ull de Nazar (1) Ürgüp (1) viatjar a Turquia (15) visat (1) Yaşasin Okulumuz (1) Yavuz Bingöl (1) yoğurt (3) yufka (4) zeytinyağlı (1)

CERCA EN AQUEST BLOC

GAUDIU DEL MEU BLOG RESPECTANT-LO

M'HAN ENLLAÇAT A...

BLOCS AMICS

PER A TROBAR-ME A FACEBOOK...

PERSONES QUE LLEGEIXEN AQUEST BLOC

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...