Aquest és un blog nascut, inicialment, amb la voluntat de compartir amb vosaltres les meves notes de viatge, en tornar de Turquia, l’agost de 2009. Però de seguida, en arribar a Istanbul, el meu interès per aquest país, ha derivat en fascinació i m’he sentit empesa a conèixer-ne més coses, encara que sigui de Barcelona estant.

És per això que, les meves notes de viatge, han esdevingut un quadern de notes, que no ofereix una visió objectiva ni global de Turquia, sinó una impressió personal i subjectiva, fruit de la fascinació que ha despertat en mi aquest país meravellós. M’agradarà compartir aquestes impressions amb tots vosaltres i que m’ajudeu a enriquir-lo amb les vostres crítiques, comentaris i suggeriments.

dilluns, 1 de novembre de 2010

SABORS DE TURQUIA 6

SİGARA BÖREĞİ
Avui us presento la recepta dels sigara böreği. Es tracta d’uns rotllets -o cigars- de pasta filo, que formen part de la llarga llista de meze calents de la cuina turca.
De fet, es tracta d’un plat molt versàtil, que ofereix un munt de possibilitats, doncs podem farcir els rotllets amb el que més ens agradi, ja sigui dolç o salat.
Els sigara böreği que he preparat en aquesta ocasió són, potser els més típics, els farcits de formatge. Però d’aquest tipus de börek, també en podem trobar mil versions, depenent del tipus de formatge, dels condiments i, fins i tot, de la manera de coure’l. Perque els Sigara Böreği tant es poden fer al forn com fregits. La recepta que us presento a continuació és per a fer-los fregits.

INGREDIENTS per a 4 persones
100 g de yufka o pasta filo
250 g de formatge feta grec
julivert
menta fresca
cibulet
pebre negre en pols

La recepta original turca és amb formatge blanc d’ovella -beyaz peynirli-, però com que a Barcelona no n’he pogut trobar, us proposo de fer-lo amb formatge feta grec –φέτα-, que té un sabor molt similar.
La quantitat de julivert que necessitem es fa dificil de dir en grams, però hem de comptar un volum de julivert igual al volum de formatge.
Per a començar, trinxem molt finament el julivert i el reservem. Després, fem el mateix amb la menta fresca i amb el cibulet. Aquest dos condiments són opcionals, depenent del gust de cadascú. A mi, personalment, m’agrada el gust que hi donen.


Val a dir que hi poso una quantitat de menta fresca suficient com per a que en sobresurti una mica el gust. En canvi, de cibulet n’utilitzo molt poc. El just per a donar-n’hi un toc.


Un cop tenim les herbes ben trinxades, esmicolem bé el formatge amb l’ajuda d’una forquilla.


Tot seguit, hi afegim les herbes trinxades, que tenim reservades, un polsim de pebre –al gust de cadascú- i ho barregem bé.


Una vegada tenim a punt el farcit, ja podem preparar la pasta filo. Com altres vegades, he preferit no arriscar-me i he utilitzat yufka de la que venen feta en qualsevol gran superfície. Cal tenir sempre present que la pasta filo s’asseca molt ràpidament, per la qual cosa ens convé treballar depressa.
El primer que ens cal fer és tallar la pasta.  De cada cada full rectangular de yufka, en farem dos triangles, com es veu a la imatge.


I ara ja podem començar a farcir els sigara böreği. Per a fer-ho, ens cal posar una petita quantitat de la farça que hem preparat amb el formatge i les herbes a la part més ampla del triangle de yufka.


Seguidament, dobleguem els dos extrems per tal d’evitar que s’escapi el farcit i comencem a fer el rotllet, amb molt de compte que no s’ens trenqui la pasta.


Per a tancar el sigara böreği, prèviament haurem posat a punt una mica d’aigua en un bol. Així, només ens cal mullar-nos el dit amb una miqueta d’aigua i passar-lo per la punta del triangle de yufka, per tal que la pasta s’enganxi i el sigara böreği quedi segellat. Cal repetir aquesta mateixa operació per a cada rotllet.


Per a fregir els rotllets, podeu utilitzar el tipus d’oli que preferiu. Jo m’estimo més fer-ho en oli d’oliva, doncs és el més cardiosaludable. Per tal que el gust del fregit no sigui gaire fort, podeu fer-ne servir un amb un grau d’acidesa baix (per exemple, de 0,4º).
Seguidament, posem l’oli a escalfar en una paella i, quan és ben calent, hi anem posant els sigara böreği amb molt de compte. Deixem que s’enrrosseixin de tot arreu i, en treure’ls, els deixem en un plat amb paper absorvent, per tal que deixin anar l’excés d’oli.


Si us estimeu més guardar la línia i no menjar fregits, els sigara böreği també es poden coure al forn. Si voleu fer-los així, escalfeu el forn a 180ºC (360º F), agafeu una plàtera apta per a forn i cobriu-ne el fons amb paper vegetal. A continuació, hi poseu els sigara böreği una mica separats els uns dels altres per tal que no s’enganxin, els ben pinteu de mantega fosa i els enforneu durant uns minuts, fins que siguin ben daurats de tot arreu.
I, tant si els hem fregit, com si els hem fet al forn, ja tenim els sigara böreği enllestits. Ara només ens cal posar-los en una plàtera i dur-los a taula.


Tot i que també es poden menjar freds, és preferible menjar-s’els quan encara són ben calents, doncs és quan són més bons.
I així, ara només em resta dir-vos AFIYET OLSUN!!

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...