Aquest és un blog nascut, inicialment, amb la voluntat de compartir amb vosaltres les meves notes de viatge, en tornar de Turquia, l’agost de 2009. Però de seguida, en arribar a Istanbul, el meu interès per aquest país, ha derivat en fascinació i m’he sentit empesa a conèixer-ne més coses, encara que sigui de Barcelona estant.

És per això que, les meves notes de viatge, han esdevingut un quadern de notes, que no ofereix una visió objectiva ni global de Turquia, sinó una impressió personal i subjectiva, fruit de la fascinació que ha despertat en mi aquest país meravellós. M’agradarà compartir aquestes impressions amb tots vosaltres i que m’ajudeu a enriquir-lo amb les vostres crítiques, comentaris i suggeriments.

diumenge, 20 de febrer de 2011

SABORS DE TURQUIA 7

YOĞURTLU HAVUÇ SALATASI
La yoğurtlu havuç salatası és una amanida molt saborosa i molt fàcil de fer. Com el seu propi nom ens indica, es tracta d’una amanida de pastanaga: yoğurtlu havuç salatası vol dir, literalment, en turc, amanida de pastanaga amb iogurt.
La yoğurtlu havuç salatası forma part de la inacabable llista de meze, que els turcs serveixen com a entrants en els llargs sopars al voltant d’una gran taula amb família o amics. Així doncs, si volem servir-la a la manera turca, és a dir, combinada amb molts d’altres meze a l’inici de l’àpat, no ens cal preparar-ne massa quantitat. N’hi haurà prou amb uns quants tastets per persona.
De totes maneres, la yoğurtlu havuç salatası també es pot menjar com a primer plat tradicional. En aquest cas, ens caldrà preparar-ne més quantitat per persona.
Les quantitats que dóno en aquesta recepta, poden servir per unes sis persones, si volem menjar l’amanida de pastanaga com a primer plat, o per unes deu o dotze persones, depenent de la quantitat de plats que l’acompanyin, si la servim com un meze.

INGREDIENTS
500 g de pastanagues
4 iogurts naturals de tipus grec
1 gra d’all molt petit
oli d’oliva verge extra
sal
pebrot vermell picant en flocs turc
500 g havuç
4 yunan yoğurt
1 sarımsak
saf zeytinyağı
tuz
kırmızı pul biber
Per tal d’obtenir la textura espessa pròpia dels iogurts turcs, la nit abans de fer la yoğurtlu havuç salatası, trasvassarem els iogurts a un colador folrat amb un drap blanc fi, per tal que se n’escorri l’aigua sobrera.

Peleu be les pastanagues i ratlleu-les amb un ratllador gruixut. 

Poseu les pastanagues en una paella amb un parell de cullerades d’oli d’oliva extra verge. Coeu-les a foc lent durant uns 15 minuts, remenant-les constantment i procurant que no s’enroseixin gens. Quan siguin toves, retireu-les del foc i deixeu-les refredar.

Peleu un gra d’all ben petit i piqueu-ne la meitat en un morter. Si us agrada molt el sabor de l’all, podeu posar-li tot sencer, però penseu que no n’ha de predominar el gust.

Posem els quatre iogurts grecs en un bol, hi afegim l’all picat i un pessic de sal i ho barregem bé tot amb l’ajut d’una cullera, per tal que l’all quedi ben repartit.

Quan les pastanagues són fredes, les afegim al iogurt i ho remenem ben remenat, per tal que el iogurt agafi el color i el gust de la pastanaga.

Posem la barreja en una plata i la deixem refredar a la nevera fins al moment de servir-la. 


Just abans de portar la yoğurtlu havuç salatası a la taula, l’espolsem amb flocs de pebrot vermell picant al nostre gust.

La yoğurtlu havuç salatası es pot menjar sola o posada sobre un tros de gözleme o pa turc, que es pot substituir per una torradeta ben prima.

Animeu-vos a preparar una yoğurtlu havuç salatası per al vostre proper sopar amb els amics o la família i ja me’n direu el què. Afiyet olsun!!

4 comentaris:

  1. Hola Lourdes,

    Molt interessant aquesta recepta. La probaré de seguida que pugui. Només una pregunta, el pebrot vermell picant en flocs hi ha manera de trobar-lo per aquí?

    Salut!

    ResponElimina
  2. Hola Bertika!

    Aquest pebrot en flocs, jo me'l vaig portar de Turquia, pero penso que potser en podries trobar en alguna botiga de productes multiculturals, o en algun racó del gourmet. De totes maneres, potser el podries substituir per una mica de bitxo esmicolat. Només és per a donar-li un toc picantet, si us agrada. Per cert, cal anar amb compte de no passar-se amb l'all, tan sols n'ha d'estar perfumat.

    Si proves de fer la recepta ja em diras que et sembla.

    Una abraçada i gràcies pel comentari

    ResponElimina
  3. Hola Lourdes, estava llegint el llibre de Marta Carnicero i he trobat curiositat per aquesta recepta i buscant algun blog que la fes, t'he trobat, té molt bona pinta aquesta recepta i l'expliques molt bé. L 'ha probaré a veure que tal. Gràcies.

    ResponElimina
  4. Gràcies pel teu comentari, Lourdes!
    Espero que t'animis a fer aquesta amanida que, des que la vaig tastar, és un dels meus plats preferits per compartir en els sopars de pica-pica.
    Ja em diràs què t'ha semblat.
    Una abraçada

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...