Aquest és un blog nascut, inicialment, amb la voluntat de compartir amb vosaltres les meves notes de viatge, en tornar de Turquia, l’agost de 2009. Però de seguida, en arribar a Istanbul, el meu interès per aquest país, ha derivat en fascinació i m’he sentit empesa a conèixer-ne més coses, encara que sigui de Barcelona estant.

És per això que, les meves notes de viatge, han esdevingut un quadern de notes, que no ofereix una visió objectiva ni global de Turquia, sinó una impressió personal i subjectiva, fruit de la fascinació que ha despertat en mi aquest país meravellós. M’agradarà compartir aquestes impressions amb tots vosaltres i que m’ajudeu a enriquir-lo amb les vostres crítiques, comentaris i suggeriments.

dijous, 17 de setembre del 2009

APUNTS D'UN VIATGE A TURQUIA 2

DIJOUS 6 D'AGOST DE 2009

La primera cosa que visitem d'Istanbul és el Palau de Topkapi (Topkapi Sarayi).

TOPKAPI SARAYI
Horari: de 09:00 h a 17:00 h
Tancat: dimarts
Entrada palau: 20 YTL / persona
Entrada harem: 15 YTL / persona
Audioguia en espanyol: 20 YTL
Per a arribar-hi: Tramvia línia 1 parades Gülhane o Sultanahmet

Pràcticament no hem de fer cúa, potser uns cinc minuts. Comencem la visita per l'Harem. Rajoles espectaculars decoren

pràcticament la totalitat de les parets. Mobles i finestres de marqueteria, amb fustes precioses i nacre. Una meravella la petita biblioteca d'Ahmet I. Riques catifes, banys de marbre... Preciós. Els jardins són una altra meravella, amb arbres centenaris, fonts relaxants i unes vistes esplèndides sobre el Bòsfor i el Corn d'Or. Bonics pavellons envoltats de jardí, d'entre els quals en destaca, al meu entendre el més bonic de tots: la biblioteca del sultà Ahmet III. El museu del tresor, exhibeix peces i joies espectaculars, tot i que la forma d'exposar-les no és gaire reeixida. Com que la visita s'allarga molt, decidim dinar al restaurant del palau. Un kebap de pollastre sense més pretensions. Bastant car, però, ja se sap, lloc per a turistes... dins del palau... Ah! i per descomptat, sense cervesa!! Cal recordar que la majoria de restaurants no serveixen alcohol. Nosaltres solem beure cervesa sense alcohol, però no n'hem trobat enlloc. La visita, sense presses, entre unes coses i altres, s'allarga tot un matí.

En sortir del palau de Topkapi, visitem Santa Sofia (Ayasofya Camii Müzesi).
AYASOFYA CAMII MÜZESI
Horari: de 09:00 h a 17:00 h
Tancat: dilluns
Entrada: 20 YTL / persona
per a arribar-hi: Tramvia línia 1, Sultanahmet

Què us puc dir de Santa Sofia? Dons que és, senzillament, espectacular!!!! Per més que hagis llegit sobre ella, per més fotos que n'hagis vist, quan entres a Santa Sofia t'envaeix l'emoció. La basílica en si, és una meravella autèntica. Immensa. Amb els raigs de sol colant-se per les finestres. I els càntics de crida a l'oració que des dels minarets t'embolcallen en aquesta atmosfera màgica... La galeria superior ens ha sorprès per les seves dimensions i, per descomptat, pels mosaics!! Em va encantar la figura de l'emperadriu Irene. Y... el rostre de Jesús en Pantocrator... Quina meravella!!!! Sembla mentida la quantitat de matisos que es poden aconseguir en un mosaic!!

Realment, hi ha un munt de raons que fan Santa Sofia mereixedora de ser considerada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. La llàstima: l'immensa bastida construïda per a restaurar la cúpula, que impedeix la visió global de la basílica i que, per cert, té tota la pinta de convertir-se en gairebé permanent.

La nostra següent visita: la Mesquita Blava o mesquita de Sultanahmet (Sultanahmet Camii).

SULTANAHMET CAMII
Horari: de 09:00 h a 19:00 h
Tancat: no tanca cap dia
Entrada: gratuïta (se sol deixar un donatiu)
Per a arribar-hi: Tramvia línia 1, Sultanahmet

La Mesquita Blava sorprèn per les seves dimensions. Personalment, el que més m'agrada d'ella, és l'exterior, el conjunt. És com una gran cascada de cúpules, emmarcada per sis minarets esbeltíssims. El recinte té, a més, un gran pati exterior. A l'interior, hi destaquen els quatre pilars immensos, que sostenen la cúpula, i els arabescos de la decoració.

A la sortida, passegem tranquil.lament per la zona de Sultanahmet. Després, ens dirigim cap a Eminönü. Pel camí, passem per la vella estació de Sirkeci (Sirkeci Istasyon), on arribava el llegendari Orient Express i que encara conserva l'antiga andana i el vestíbul, que té un aire força ranci. Curiós.

Els voltants de l'estació estan bastant bruts i descuidats, com passa a tantes altres ciutats del món. Però Istanbul, en general, m'ha semblat acceptablement neta i ben cuidada. Sobretot, la gran quantitat de parterres de flors dels seus jardins i avingudes. Crida l'atenció, en aquest sentit, el bon estat de conservació dels monuments i, molt especialment, el de les mesquites.

En arribar al moll d'Eminönü, ens envaeix una forta olor de peix a la brasa procedent de la gran quantitat de paradetes on preparen els famosos entrepans de verat. Tot el moll és un formigueig de gent que va i ve dels ferris. A Eminönü sí que s'hi veu brutícia acumulada. Es pot passejar per damunt d'una autèntica catifa d'ampolles buides de plàstic i embolcalls diversos!

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

EM SEGUEIXEN DES DEL FACEBOOK

SUBSCRIU-TE A LES ACTUALITZACIONS DEL BLOG

PER A SABER COM SONA TURQUIA


MusicPlaylist

VISUALITZA AQUEST BLOC EN CASTELLÀ

MAPA INTERACTIU DEL MEU VIATGE A TURQUIA

MAPA INTERACTIU DEL MEU VIATGE A TURQUIA
Inclou adreces d'interès i informacions d'horaris, preus, itineraris, etc.

PLÀNOL DEL METRO D'ISTANBUL

CONVERTIDOR DE MONEDA

QUINA HORA ÉS A TURQUIA?

TECLAT VIRTUAL EN TURC

EL TEMPS A ISTANBUL

ETIQUETES

aeroport Atatürk (2) Afrodisias (1) agraïments (1) Akbil (1) Ara Güler (3) arquitectura bizantina (2) arquitectura otomana (1) art bizantí (2) art otomà (1) Arto Tunçboyacıyan (1) Avanos (1) Aytaç Doğan (1) Bağlama (2) baklava (2) Basar de les Espècies (1) Basar Egipci (1) Bennu Gerede (1) Beyoğlu (3) Bilioteca de Cels (1) börek (2) buzuk (1) cacık (1) Cafer İşleyen (1) Capadòcia (4) Caravansarai (1) Cases del vessant de la muntanya (1) ceràmica (2) çerkez tavuğu (1) Chora (1) Cisterna Yerebatan (1) Clarinet (1) Concili de Nicea (1) ÇORBA (1) cuina turca (8) darbuka (1) Derinkuyu (1) Didimeion (1) Didyma (1) dolma (1) Dolmabahçe (1) drets (1) Educació (1) Èfes (1) Egeu (4) Erkan Gürer (1) Església de Santa Irene (1) Església Fosca (2) Eylem Atmaca (1) Ezginin Günlüğü (1) Fatih Akın (1) Fethiye (1) fıstığı (2) Fotografia (2) Galatasaray (1) gastronomia turca (8) Gezginti (1) Gökhan Tümkaya (1) Goran Bregović (1) Göreme (4) gözleme (1) Gran Basar (1) havuç (1) Hipòdam (1) humus (1) Hüsnü Arkan (1) Hüsnü Şenlendirici (2) internet (1) Islam (1) Ismail Tunçbilek (1) Istanbul (12) Istiklal Cadessi (2) Izmir (4) Iznik (2) kanun (2) Karaköy (2) Kariye (1) Kaymaklı (1) kebap (1) Kenan Erim (1) kırmızı biber (2) köfte (1) Kuşadası (4) lahmacun (1) lokanta (1) manifest (1) Mesquita Blava (2) Mesquita de Rüstem Paşa (2) Mesquita de Rüstem Pasha (1) Mesquita de Selimiye (2) Mesquita de Suleymaniye (2) Mesquita Nova (2) meyhane (2) meze (5) Milet (1) museu a l'aire lliure de Göreme (2) Música Turca (4) Nadir Göktürk (1) nay (1) Nazar Boncuğu (1) Nicea (1) Nihat Odabaşı (1) ocakbasi (1) Okan Bayülgen (1) Onno Tunç (1) Ortaköy (1) oud (1) Pammakaristos (1) Pamukkale (1) patlıcan (2) Patrimoni de la Humanitat (UNESCO) (5) Pera (1) peynirli (1) pide (2) Pont de Gàlata (1) premis (1) rajoles (2) raki (1) rakı (1) restaurant (1) şakşuka (1) salatası (1) Samos (2) Santa Sofia (1) saz (1) Selçuk (1) Serdar Bilgili (1) Sezen Aksu (2) sigara böreği (2) Söke (1) Sultanahmet (1) Tahsin Aydoğmuş (1) Taksim Trio (1) Tales (1) Tamer Yılmaz (1) tanbur (1) Topkapi (1) Torre Gàlata (1) Tünel (1) Turquia (1) Uçhisar (1) Ull de Nazar (1) Ürgüp (1) viatjar a Turquia (15) visat (1) Yaşasin Okulumuz (1) Yavuz Bingöl (1) yoğurt (3) yufka (4) zeytinyağlı (1)

CERCA EN AQUEST BLOC

GAUDIU DEL MEU BLOG RESPECTANT-LO

M'HAN ENLLAÇAT A...

BLOCS AMICS

PER A TROBAR-ME A FACEBOOK...

PERSONES QUE LLEGEIXEN AQUEST BLOC

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...