Aquest és un blog nascut, inicialment, amb la voluntat de compartir amb vosaltres les meves notes de viatge, en tornar de Turquia, l’agost de 2009. Però de seguida, en arribar a Istanbul, el meu interès per aquest país, ha derivat en fascinació i m’he sentit empesa a conèixer-ne més coses, encara que sigui de Barcelona estant.

És per això que, les meves notes de viatge, han esdevingut un quadern de notes, que no ofereix una visió objectiva ni global de Turquia, sinó una impressió personal i subjectiva, fruit de la fascinació que ha despertat en mi aquest país meravellós. M’agradarà compartir aquestes impressions amb tots vosaltres i que m’ajudeu a enriquir-lo amb les vostres crítiques, comentaris i suggeriments.

dilluns, 21 de setembre del 2009

APUNTS D'UN VIATGE A TURQUIA 5

DIUMENGE 9 D'AGOST DE 2009

Avui visitem, en primer lloc, l'església de Sant Salvador de Chora (Kariye Kilisesi).

KARIYE KILISESI O KARIYE MÜZESI
Horari: de 09:00 h a 17:00 h
Tancat: dimecres
Entrada: 15 YTL / persona
Com arribar-hi: Bus 86v

Per arribar a l'Església de Sant Salvador de Chora hem agafat primer el tramvia (línia 1) fins a la parada de Laleli-Université i després l'autobús 86v a Vezneciler Cadessi, just darrere de la Universitat d'Istanbul. Gairebé no cal ni preguntar al conductor, ja que quan la gent veu que ets un turista ja s'ofereix a indicar-te el camí.



Sant Salvador de Chora, edifici construït al segle XI, va ser església fins al 1500, any en què es va convertir en mesquita. A l'actualitat, no té culte i està convertida en museu. Conserva una impressionant col·lecció de frescos i mosaics d'època bizantina, que són una autèntica meravella.

Després de visitar Kariye, ens disposem a anar fins a l'Església de la Pammakaristos (Fethiye Camii Müzesi)

FETHIYE CAMII MÜZESI
Horari: de 09:00 h a 16:30 h
Tancat: dimecres
Entrada: 5 YTL / persona
Com arribar-hi: Bus 90 o 90B

Sortim de San Salvador de Chora i preguntem pel bus que porta a Fethiye. Uns nens s'apropen a nosaltres i s'ofereixen a acompanyar-nos-hi. Ens deixen a la porta i s'allunyen feliços després de rebre una propina. Estem davant d'una petita església dedicada a la Mare de Déu Pammakaristos, és a dir, "la més feliç de totes" (quin nom més meravellós!!). Construcció bizantina del segle XII, una part de la qual és, actualment, una mesquita. La resta de l'edifici ha estat restaurat i s'han recuperat part dels seus mosaics d'època bizantina, que són una petita meravella. L'edifici és molt petit i l'església minúscula, però és, potser, una de les mostres d'art bizantí més belles que es conserven.
A la sortida, trobem els dos nois esperant-nos a la porta per indicar-nos el camí cap a l'autobús de tornada al centre i disposats a rebre la seva petita propina a canvi. Pugem a l'autobús 90, que ens porta fins a l'estació d'Eminönü.
En arribar a Eminönü, ens adonem que, tot i ser diumenge, el Basar Egipci està obert i la zona és plena de gent. Com que és tard, estem cansats i tenim gana, optem per buscar un lloc on seure i menjar alguna cosa. Al carreró que surt del basar i va cap a la mesquita de Rustem Pasha (Hasircilar Caddesi), trobem un lloc on s'enfornen Lamahcum, la famosa "pizza" turca en forma de barca. El lloc és molt cutre, però la pinta del Lamacum és increïble, així que ens asseiem en unes tauletes de l'exterior del local i ens decidim a provar-ne una. Realment exquisida!! (o la gana que tenim!!). Al final, ens cruspim quatre Lamacum i dues ampolletes d'aigua mineral. Total: 10,56 YTL dues persones.

Ja amb l'estómac ple, entrem al Basar Egipci o Basar de les Espècies (Misir Çarsisi).

MISIR ÇARSISI
Horari: de 08:30 h a 19:00 h
Tancat: diumenge (suposadament)
Com arribar-hi: Tramvia línia 1 parada Eminönü

Bé, si, tenim l'estómac ple, però, veient tants de fruits secs i tantes delícies turques, ¿qui és el guapo que s'hi resisteix? El Bazar és una autèntica experiència per als sentits: olors, colors, sabors ... Quina delícia!

Després de comprar uns quants fruits secs per a sopar, ens dirigim a veure la Mesquita de Rüstem Pasha (Rüstem Pasha Camii).

RÜSTEM PASHA CAMII
Horari: de 09:00 h fins al capvespre
Tancat: no tanca cap dia
Entrada: gratuïta (s'hi sol deixar un donatiu)
Com arribar-hi: Tramvia línia 1 parada Eminönü

La mesquita és a Hasircilar Caddesi, cantonada amb Uzunçarshi Caddesi. No es veu des del carrer, està una mica amagada. Cal entrar-hi per una porteta i, pujant unes escales, s'arriba al pati de la Mesquita de Rüstem Pasha, al meu parer, la més bonica d'Istanbul. És una mesquita petita, construïda al segle XVI, amb les parets recobertes de rajoles d'Iznik precioses.

A la sortida, ens dirigim a la Mesquita Nova (Yeni Camii).

YENI CAMII
Horari: de 09:00h fins al capvespre
Tancat: no tanca cap dia
Entrada: gratuïta (s'hi sol deixar un donatiu)
Com arribar-hi: Tramvia línia 1 parada Eminönü

Es tracta d'un gran edifici de planta quadrada, construït entre els segles XVI i XVII. S'accedeix a la mesquita a través d'un pati sobre una plataforma elevada respecte al nivell del carrer, a la qual es puja per una àmplia escalinata. Al centre del pati, una font per a les ablucions magnífica, molt concorreguda, per cert, a l'hora en que nosaltres la visitem. La silueta de la Mesquita Nova il·luminada per la llum daurada del capvespre, és una de les estampes d'Istanbul que recordaré per molt de temps.

Se'ns ha fet una mica tard i, per això, decidim descartar el creuer pel Bòsfor (Bogaziçi) i optem per apropar-nos només a Üsküdar. Agafem el ferri al moll de Eminönü. Es pot pagar amb l'Akbil, com la resta dels transports de la ciutat. Arribem a aquest barri de la riba asiàtica, on a penes s'hi veuen turistes i donem una volta per un agradable mercat, on aprofitem per comprar alguna cosa per a sopar. Per cert, com no és un lloc turístic, els preus són més barats. Després, ens asseiem a la terrassa d'una gelateria Mado, que te diversos establiments en altres llocs de la ciutat i del país, a prendre un gelat.
Al vespre agafem el ferry de tornada i aprofitem per admirar la posta de sol sobre Istanbul des del Bòsfor. Absolutament recomanable!!



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

EM SEGUEIXEN DES DEL FACEBOOK

SUBSCRIU-TE A LES ACTUALITZACIONS DEL BLOG

PER A SABER COM SONA TURQUIA


MusicPlaylist

VISUALITZA AQUEST BLOC EN CASTELLÀ

MAPA INTERACTIU DEL MEU VIATGE A TURQUIA

MAPA INTERACTIU DEL MEU VIATGE A TURQUIA
Inclou adreces d'interès i informacions d'horaris, preus, itineraris, etc.

PLÀNOL DEL METRO D'ISTANBUL

CONVERTIDOR DE MONEDA

QUINA HORA ÉS A TURQUIA?

TECLAT VIRTUAL EN TURC

EL TEMPS A ISTANBUL

ETIQUETES

aeroport Atatürk (2) Afrodisias (1) agraïments (1) Akbil (1) Ara Güler (3) arquitectura bizantina (2) arquitectura otomana (1) art bizantí (2) art otomà (1) Arto Tunçboyacıyan (1) Avanos (1) Aytaç Doğan (1) Bağlama (2) baklava (2) Basar de les Espècies (1) Basar Egipci (1) Bennu Gerede (1) Beyoğlu (3) Bilioteca de Cels (1) börek (2) buzuk (1) cacık (1) Cafer İşleyen (1) Capadòcia (4) Caravansarai (1) Cases del vessant de la muntanya (1) ceràmica (2) çerkez tavuğu (1) Chora (1) Cisterna Yerebatan (1) Clarinet (1) Concili de Nicea (1) ÇORBA (1) cuina turca (8) darbuka (1) Derinkuyu (1) Didimeion (1) Didyma (1) dolma (1) Dolmabahçe (1) drets (1) Educació (1) Èfes (1) Egeu (4) Erkan Gürer (1) Església de Santa Irene (1) Església Fosca (2) Eylem Atmaca (1) Ezginin Günlüğü (1) Fatih Akın (1) Fethiye (1) fıstığı (2) Fotografia (2) Galatasaray (1) gastronomia turca (8) Gezginti (1) Gökhan Tümkaya (1) Goran Bregović (1) Göreme (4) gözleme (1) Gran Basar (1) havuç (1) Hipòdam (1) humus (1) Hüsnü Arkan (1) Hüsnü Şenlendirici (2) internet (1) Islam (1) Ismail Tunçbilek (1) Istanbul (12) Istiklal Cadessi (2) Izmir (4) Iznik (2) kanun (2) Karaköy (2) Kariye (1) Kaymaklı (1) kebap (1) Kenan Erim (1) kırmızı biber (2) köfte (1) Kuşadası (4) lahmacun (1) lokanta (1) manifest (1) Mesquita Blava (2) Mesquita de Rüstem Paşa (2) Mesquita de Rüstem Pasha (1) Mesquita de Selimiye (2) Mesquita de Suleymaniye (2) Mesquita Nova (2) meyhane (2) meze (5) Milet (1) museu a l'aire lliure de Göreme (2) Música Turca (4) Nadir Göktürk (1) nay (1) Nazar Boncuğu (1) Nicea (1) Nihat Odabaşı (1) ocakbasi (1) Okan Bayülgen (1) Onno Tunç (1) Ortaköy (1) oud (1) Pammakaristos (1) Pamukkale (1) patlıcan (2) Patrimoni de la Humanitat (UNESCO) (5) Pera (1) peynirli (1) pide (2) Pont de Gàlata (1) premis (1) rajoles (2) raki (1) rakı (1) restaurant (1) şakşuka (1) salatası (1) Samos (2) Santa Sofia (1) saz (1) Selçuk (1) Serdar Bilgili (1) Sezen Aksu (2) sigara böreği (2) Söke (1) Sultanahmet (1) Tahsin Aydoğmuş (1) Taksim Trio (1) Tales (1) Tamer Yılmaz (1) tanbur (1) Topkapi (1) Torre Gàlata (1) Tünel (1) Turquia (1) Uçhisar (1) Ull de Nazar (1) Ürgüp (1) viatjar a Turquia (15) visat (1) Yaşasin Okulumuz (1) Yavuz Bingöl (1) yoğurt (3) yufka (4) zeytinyağlı (1)

CERCA EN AQUEST BLOC

GAUDIU DEL MEU BLOG RESPECTANT-LO

M'HAN ENLLAÇAT A...

BLOCS AMICS

PER A TROBAR-ME A FACEBOOK...

PERSONES QUE LLEGEIXEN AQUEST BLOC

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...