Aquest és un blog nascut, inicialment, amb la voluntat de compartir amb vosaltres les meves notes de viatge, en tornar de Turquia, l’agost de 2009. Però de seguida, en arribar a Istanbul, el meu interès per aquest país, ha derivat en fascinació i m’he sentit empesa a conèixer-ne més coses, encara que sigui de Barcelona estant.

És per això que, les meves notes de viatge, han esdevingut un quadern de notes, que no ofereix una visió objectiva ni global de Turquia, sinó una impressió personal i subjectiva, fruit de la fascinació que ha despertat en mi aquest país meravellós. M’agradarà compartir aquestes impressions amb tots vosaltres i que m’ajudeu a enriquir-lo amb les vostres crítiques, comentaris i suggeriments.

divendres, 25 de setembre del 2009

APUNTS D'UN VIATGE A TURQUIA 8


DIMECRES 12 D'AGOST DE 2009

Situada a l'Anatòlia central, la Capadòcia (Kapadokya) és una regió d'origen volcànic que ha estat esculpida per la pluja i el vent durant milions d'anys. Les diferents capes de magma i altres materials volcànics, fruit d'antigues erupcions, han donat lloc, amb l'erosió, a serpentejants valls de formes capritxoses. Göreme és un poble petit, situat al cor d'aquest paratge excepcional.



La importància històrica d'aquesta regió està determinada per la seva situació geogràfica, que la converteix en cruïlla de camins. Per aquí hi han passat les rutes comercials més importants, durant segles. I hi han viscut assiris, hitites, perses, romans, seljúcides...
A Göreme, el dia es lleva amb un sol esplèndid i una atmosfera transparent. Quins contrastos té la vida! ...Escric aquestes notes quan ens arriba la notícia de les tràgiques inundacions que està patint el nord de Turquia. Des d'aquí un record “carinyós” per a totes les persones afectades i, també, per a aquelles a les quals la pluja hagi truncat la il.lusió d'aquest viatge. Esmorzem a la terrassa de l'hotel, que té una vista panoràmica del poble magnífica i, un cop fet el check-in, sortim a fer la primera volta de reconeixement per Göreme.

Després de visitar el mercat i haver-nos fet ja una idea del lloc, ens disponem a menjar-nos una bona Pide, espècie de pizza típica d'aquesta zona, a la terrassa d'un restaurant del poble.

Göreme conserva una de les joies de la Capadòcia: el seu Museu a l'aire lliure (Göreme
Ören Yeri), declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1985. I, després de dinar, ens n'hi anem. Es troba a poc més d'un quilòmetre del poble i s'hi arriba tot fent una passejada per una carretera amb un paisatge esplèndid.

GÖREME ÖREN YERI
Horari: de 08:00 h a 18:00 h
Tancat: no tanca cap dia
Entrada: 15 YTL

Abans d'arribar (a uns 50m del museu), a mà esquerra, a la carretera d'accés, trobem l'Església de la Sivella (Tokalı Kilise). Però s'ha veure-la a la tornada perquè cal presentar el tiquet del museu per a entrar-hi. És la més gran i una de les més boniques. Els seus frescos, dels segles X i XI (en molt bon estat) destaquen pel seu color blau indi esplèndid, procedent de pigments a base de lapislàtzuli. Sota l'església hi ha una cripta de tres naus amb algunes tombes.

GÖREME. ESGLÉSIA DE SANTA BÀRBARA (AZIZE BARBARA KILISESI)


El Museu a l'aire lliure de Göreme està situat en un paratge preciós i s'hi poden visitar diversos habitatges i esglésies excavades a la roca. Hi destaquen l'església de la Poma (Elmalı Kilise), amb frescos del segle XI, l'Església de Santa Bàrbara (Azize Barbara Kilisesi), dels segles VIII-IX, decorada amb senzilles figures i símbols de l'època iconoclasta, l'Església de Sant Basili (Basil Kilise), l'Església de la Serp (Yilanlı Kilise) i l'Església de la Sandàlia (Çarıklı Kilise). Però la que destaca per sobre de totes és l'Església Fosca (Karanlık Kilise).

KARANLIK KILISE
Horari: de 08:00 h a 18:00 h
Tancat: no tanca cap dia
Entrada: 8 YTL

Tot i trobar-se dins del recinte del museu, per visitar l'Església Fosca s'ha de pagar una entrada a part. Però val la pena. Es tracta d'una petita església de tres naus i tres absis, enterament excavada a la roca i coberta de frescos bizantins del segle XI, amb representacions d'escenes del Nou Testament. És una autèntica meravella!
Per sopar, vam optar pel restaurant A'laturca.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

EM SEGUEIXEN DES DEL FACEBOOK

SUBSCRIU-TE A LES ACTUALITZACIONS DEL BLOG

PER A SABER COM SONA TURQUIA


MusicPlaylist

VISUALITZA AQUEST BLOC EN CASTELLÀ

MAPA INTERACTIU DEL MEU VIATGE A TURQUIA

MAPA INTERACTIU DEL MEU VIATGE A TURQUIA
Inclou adreces d'interès i informacions d'horaris, preus, itineraris, etc.

PLÀNOL DEL METRO D'ISTANBUL

CONVERTIDOR DE MONEDA

QUINA HORA ÉS A TURQUIA?

TECLAT VIRTUAL EN TURC

EL TEMPS A ISTANBUL

ETIQUETES

aeroport Atatürk (2) Afrodisias (1) agraïments (1) Akbil (1) Ara Güler (3) arquitectura bizantina (2) arquitectura otomana (1) art bizantí (2) art otomà (1) Arto Tunçboyacıyan (1) Avanos (1) Aytaç Doğan (1) Bağlama (2) baklava (2) Basar de les Espècies (1) Basar Egipci (1) Bennu Gerede (1) Beyoğlu (3) Bilioteca de Cels (1) börek (2) buzuk (1) cacık (1) Cafer İşleyen (1) Capadòcia (4) Caravansarai (1) Cases del vessant de la muntanya (1) ceràmica (2) çerkez tavuğu (1) Chora (1) Cisterna Yerebatan (1) Clarinet (1) Concili de Nicea (1) ÇORBA (1) cuina turca (8) darbuka (1) Derinkuyu (1) Didimeion (1) Didyma (1) dolma (1) Dolmabahçe (1) drets (1) Educació (1) Èfes (1) Egeu (4) Erkan Gürer (1) Església de Santa Irene (1) Església Fosca (2) Eylem Atmaca (1) Ezginin Günlüğü (1) Fatih Akın (1) Fethiye (1) fıstığı (2) Fotografia (2) Galatasaray (1) gastronomia turca (8) Gezginti (1) Gökhan Tümkaya (1) Goran Bregović (1) Göreme (4) gözleme (1) Gran Basar (1) havuç (1) Hipòdam (1) humus (1) Hüsnü Arkan (1) Hüsnü Şenlendirici (2) internet (1) Islam (1) Ismail Tunçbilek (1) Istanbul (12) Istiklal Cadessi (2) Izmir (4) Iznik (2) kanun (2) Karaköy (2) Kariye (1) Kaymaklı (1) kebap (1) Kenan Erim (1) kırmızı biber (2) köfte (1) Kuşadası (4) lahmacun (1) lokanta (1) manifest (1) Mesquita Blava (2) Mesquita de Rüstem Paşa (2) Mesquita de Rüstem Pasha (1) Mesquita de Selimiye (2) Mesquita de Suleymaniye (2) Mesquita Nova (2) meyhane (2) meze (5) Milet (1) museu a l'aire lliure de Göreme (2) Música Turca (4) Nadir Göktürk (1) nay (1) Nazar Boncuğu (1) Nicea (1) Nihat Odabaşı (1) ocakbasi (1) Okan Bayülgen (1) Onno Tunç (1) Ortaköy (1) oud (1) Pammakaristos (1) Pamukkale (1) patlıcan (2) Patrimoni de la Humanitat (UNESCO) (5) Pera (1) peynirli (1) pide (2) Pont de Gàlata (1) premis (1) rajoles (2) raki (1) rakı (1) restaurant (1) şakşuka (1) salatası (1) Samos (2) Santa Sofia (1) saz (1) Selçuk (1) Serdar Bilgili (1) Sezen Aksu (2) sigara böreği (2) Söke (1) Sultanahmet (1) Tahsin Aydoğmuş (1) Taksim Trio (1) Tales (1) Tamer Yılmaz (1) tanbur (1) Topkapi (1) Torre Gàlata (1) Tünel (1) Turquia (1) Uçhisar (1) Ull de Nazar (1) Ürgüp (1) viatjar a Turquia (15) visat (1) Yaşasin Okulumuz (1) Yavuz Bingöl (1) yoğurt (3) yufka (4) zeytinyağlı (1)

CERCA EN AQUEST BLOC

GAUDIU DEL MEU BLOG RESPECTANT-LO

M'HAN ENLLAÇAT A...

BLOCS AMICS

PER A TROBAR-ME A FACEBOOK...

PERSONES QUE LLEGEIXEN AQUEST BLOC

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...